Tarkat_pärskeet

opiskelu

Tieto kulkee

Sähköiset palvelut ja ohjelmat

Opetuksen tärkeimmät sähköiset palvelut ovat käytettävissä nettiselaimella. Tampereen lukioiden opiskelijat voivat asentaa maksutta Microsoft Office -toimisto-ohjelmapaketin käyttämilleen laitteille (ks. ohjeet kohdasta Office365). Lisäksi suosittelemme maksuttomia avoimen lähdekoodin ohjelmia. Esimerkiksi LibreOffice-ohjelmisto on saatavilla ilmaiseksi ja on myös ylioppilaskokeessa hyväksytty ohjelma.

 

Opettajilta saa tarkemmat ohjeet varsinkin maksullisten ohjelmien hankinnasta.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu tuottaa useita sähköisiä palveluja lukioille. Löydät ne osoitteesta startti.tredu.fi. Startti kannattaa tallentaa aloitussivuksi tai kirjanmerkiksi selaimiin.

 

>>Ohjeet tunnuksien käytöstä<<

WILMA

Wilma on opiskelijahallinto-ohjelman käyttöliittymä opiskelijoille ja huoltajille. Kurssitarjotin, kurssiarvosanat, opettajien pikaviestit, koulun tiedotteet ja opiskelijan poissaolot näkyvät Wilmassa. Huoltaja tai täysi-ikäinen opiskelija merkitsee Wilmaan tiedon opiskelijan poissaolon syystä. Myös opiskelija ja huoltaja voi lähettää opettajille pikaviestejä Wilman kautta. Huoltajille lähetetään omat tunnuksensa.

 

Kurssivalinnat tehdään netissä Wilman kautta. OP1-kurssilla ja ryhmänohjaustuokioissa opetellaan sen käyttöä. Wilmasta löytyy mm. viikoittainen ryhmänohjaustiedote, joten seuraa Wilmaa säännöllisesti!

>>Ohjeen Wilman käyttöön löydät täältä<<

Wilman käyttäjätunnukset

Wilma-tunnuksilla kirjaudutaan Wilmaan, Moodleen, Office365-pilvipalveluun, koulun langattomaan verkkoon (roam.fi) ja koulun langallisessa verkossa oleville koneille (ad\wilma.tunnus). 

Mikäli Wilma-tunnuksesi katoaa tai lakkaa toimimasta, ota yhteyttä koulun toimistoon.

 

Salasana tulee vaihtaa vähintään kuuden kuukauden välein. Hyvä tapa olisi vaihtaa salasana ennen joululomaa ja ennen kesälomaa, tällöin salasana ei pääse vanhentumaan lomien aikana. Salasanojen pitää olla vähintään 8 merkkiä pitkiä ja sisältää isoja ja pieniä kirjaimia ja numeroita.

 >>Vaihda täältä wilman salasana<< 

MOODLE

Moodle on sähköinen oppimisympäristö, jota käytetään monilla kursseilla. Moodleen kirjaudutaan Wilma-tunnuksella: etunimi.sukunimi@edu.tampere.fi. Lisäksi kursseille kirjautumiseen tarvitaan kurssikohtainen avain, jonka opiskelijat saavat ao. opettajalta.

 

OFFICE365

Office365:n Opetuksen Areenassa opettajat ja opiskelijat voivat työskennellä yhteisillä sivustoilla. Opettajat voivat jakaa materiaalia opiskelijoille ja Areenaan tallennettua materiaalia voi linkittää Moodleen ja Wilmaan. Opiskelijat voivat tallentaa töitään ja työskennellä ryhmässä yhteisellä sivustolla.

 

Henkilökohtaiset tiedostot tallennetaan omaan OneDriveen. OneDrive tarjoaa rajattomasti tallennustilaa. Office365 kirjaudutaan Wilma-tunnuksella: etunimi.sukunimi@edu.tampere.fi.

 

Office365 tarjoaa opiskelijoille myös Outlook-sähköpostin. Osoite on etunimi.sukunimi@edu.tampere.fi.

 

Tampereen lukioiden opiskelijana voit ladata veloituksetta Office 365 ProPlus -paketin omalle tietokoneellesi. Office 365 ProPlus sisältää opinnoissa hyödyllisen ohjelmistopaketin, johon kuuluu mm. Word, Excel, PowerPoint, OneNote ja Outlook. Officen voi ladata viidelle omalle laitteelle.

 

Office 365 ProPlus -paketin lataaminen on helppoa:

  1. Avaa kotikoneen selaimessa osoite: https://portal.office.com/OLS/MySoftware.aspx 

  2. Kirjaudu sisään: etunimi.sukunimi@edu.tampere.fi + Wilman salasana

  3. Klikkaa sivun alareunassa Asenna/Install -painiketta ja seuraa ohjeita

Adoben Creative Cloud-ohjelmistot opiskelijoiden käytössä

Kaikki Tammerkosken lukiolaiset saavat käyttää Adobe Creative Cloud -ohjelmistoja koko opiskeluajan omilla wilma-tunnuksillaan (etunimi.sukunimi@edu.tampere.fi). Adoben ohjelmistopaketti sisältää mm. kuvakäsittelyohjelma Photoshopin, vektorigrafiikkaohjelma Illustratorin, videoeditointiohjelma Premieren.

Lukion medialuokan  T62 ja A313 -luokkien Mac-koneille ohjelmistopaketti on jo asennettu, joten kun avaat ensimmäisen kerran jonkin ohjelman (esim Photoshopin), kirjaudut ohjelman käyttäjäksi omilla tunnuksillasi. 

Voit myös käyttää samoja ohjelmia omalla koneellasi. Mene osoitteeseen https://creativecloud.adobe.com/cc/fi .Lataamaan pääsee oikean yläkulman "kirjaudu" toiminnon kautta. Tämän jälkeen yläpalkissa on kohta sovellukset, josta voit ladata ohjelmia koneellesi.  Huomioi, että Adoben ohjelmistot ovat suuria, joten tarkista, että koneesi kapasiteetti on riittävä.

Voit tarkistaa ohjelmistojen vaatimukset omalle koneellesi tästä:

https://helpx.adobe.com/fi/creative-cloud/system-requirements.html

Ohjemistojen vaatimustasot ovat erilaisia ja esim. liikkuvan kuvan Premiere Pro editointiohjeman konevaatimuksia löydät tästä: https://helpx.adobe.com/fi/premiere-pro/system-requirements.html

Voit tallentaa tiedostot Creative Cloud Files:iin  ja jatkaa työskentelyä koulun koneella tai omalla koneellasi.

Omat laitteet opiskelussa ja omien laitteiden käyttö koulun verkossa 

Lukion oppitunneilla käytetään sähköisiä oppimisympäristöjä ja oppimateriaaleja, erikoisohjelmia, internetin aineistoa ja sosiaalisen median palveluja tiedonhankintaan ja työskentelyyn.

 

Opiskelijat käyttävät opiskelussa omia kannettavia tietokoneita, tabletteja ja älypuhelimia. Käytettävä laite tulee olla mukana oppitunneilla, sillä pitää voida kirjoittaa pitkiäkin tekstejä ja sillä pitää päästä verkkoon. Laitteiden viihdekäyttö ja muu tuntityöskentelyyn liittymätön käyttö on kuitenkin kiellettyä, sillä se häiritsee opiskeluun keskittymistä.

 

Lukiossa toimii langaton verkko roam.fi, johon kirjaudutaan Wilma-tunnuksella: etunimi.sukunimi@edu.tampere.fi. 

 

Sulje kuitenkin wlan-yhteys aina kun et tarvitse verkkoa, jotta se ei ylikuormitu. Muutenkin on suositeltavaa vähentää jatkuvaa altistusta 3G/4G- ja wlan-verkon tuottamalle säteilylle. Jo pienikin lisäetäisyys laitteisiin vähentää altistusta. Pidä kännykkä mieluummin laukussa kuin taskussa.

 

Koulun tietokoneet

Koulussa on opiskelijoiden käytössä kannettavia tietokoneita, kiinteitä tietokoneita ja iPadejä. Kiinteitä koneita löytyy multimedialuokista ja aulatiloista. Käytävillä olevia tietokoneita opiskelijat voivat käyttää vapaasti, eikä niitä sammuteta käytön jälkeen. Muista kuitenkin kirjautua ulos koneelta! Opiskeluun liittymättömien tiedostojen (esim. omien valokuvien) tulostaminen koulun laitteilla ei ole sallittua.

 

Koulun tietokoneille kirjaudutaan wilma-tunnuksella muodossa ad\etunimi.sukunimi.

Poikkeuksena tähän ovat kuvataiteessa käytettävät koulun Macit, joihin kirjaudutaan erillisellä opetusverkon tunnuksella, jonka saat käyttöösi viimeistään kuvataiteen kurssilla.

 

Tiedottaminen

Lukion ensisijainen tiedotuskanava on Wilma. Wilman lisäksi Tammerkosken lukiossa käytetään tiedottamiseen myös info-TV -järjestelmää. TV-ruutuja on ala-aulassa, jokaisessa kerroksessa sekä T-siiven käytävällä. Info-TV -järjestelmän kautta tiedotetaan ajankohtaiset muutokset ja tiedotukset.

 

Tiedottaminen tapahtuu sähköisten kanavien ohella myös viikoittaisessa ryhmänohjaustuokiossa. 

Tammerkosken lukio

Sammonkatu 2,  33540 Tampere

  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon